espa

Αντιμικροβιακος Χαλκος – Ενεργεια και ανανεωσιμες πηγες

Ο χαλκός είναι από τους καλύτερους αγωγούς του ηλεκτρισμού και της θερμότητας, έτσι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι περίπου το 60% της συνολικής χρήσης του χαλκού είναι για αυτές τις εφαρμογές.

CU+

Ο χαλκός έχει πολύ καλή ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα

Ο καθαρός χαλκός περιέχει 96-99 % χαλκού

Ηλεκτρισμος και Ενεργεια

Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε υψηλές, δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης και η αγωγιμότητα του χαλκού θεωρείται ότι είναι το πρότυπο με το οποίο μετρώνται άλλους αγωγούς.

Ο καθαρός χαλκός περιέχει 96-99 % χαλκού, αλλά υπάρχει ένας τρόπος για να καθαρίσει περαιτέρω, μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται ηλεκτρόλυση. Ο μοναδικός συνδυασμός της δύναμης, ολκιμότητας και αντοχής σε ερπυσμό και διάβρωση καθορίζει αυτό το μη σιδηρούχο μέταλλο, ως τον προτιμόμενο και σφαλέστερο αγωγό για την καλωδίωση των κτιρίων. Ως βασική συνιστώσα της ενεργειακής απόδοσης κινητήρων και μετασχηματιστών, χρησιμοποιείται σε ένα πλήθος εφαρμογών, σε μεταποιητικές βιομηχανίες, σε όλες τις μορφές μεταφορών και στο εγχώριο περιβάλλον .

Σύρματα και καλώδια

Αγωγιμότητα του χαλκού είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτή του αλουμινίου, η οποία καθιστά τον χαλκό ως το υλικό της επιλογής για εφαρμογές υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Τα σύρματα από χαλκό, είναι εδώ και καιρό το προτιμώμενο υλικό αγωγού, στην πλειονότητα των καλωδίων που χρησιμοποιούνται για την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Έχοντας υψηλή αγωγιμότητα σε συνδυασμό με την πλαστικότητά του, κάνει εύκολες, οικονομικές και ανθεκτικές συνδέσεις. Είναι συμβατό με όλα τα σύγχρονα υλικά μόνωσης, έχοντας καλή αντίσταση στην οξείδωση, του σημαίνει ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χωρίς καμία προστασία για την επιφάνεια.

Η μόνωση μπορεί να είναι βερνίκι ή σμάλτο των τύπων που χρησιμοποιούνται για την περιέλιξη συρμάτων ή πολυμερών για καλώδια ενέργειας. Το βερνίκι επιτρέπει τη στενή απόσταση μεταξύ των περιελίξεων, έχοντας την καλύτερη απόδοση στα πηνία των κινητήρων, στους μετασχηματιστές και στις βαλβίδες.

Ζυγοί

Οι Ζυγοί είναι ισχυροί αγωγοί που λειτουργούν ως ηλεκτρικές συλλέκτες για τη διανομή ρεύματος από μία πηγή σε αρκετούς χρήστες. Λόγω της καλής αγωγιμότητας , δύναμης, συνδεσιμότητας, ολκιμότητα και αντοχής στην οξείδωση, ο χαλκός είναι το πιο προφανές υλικό για να προσδιορίζει την παρασκευή των ζυγών. Υψηλά πρίσματα αγωγιμότητας χαλκού, εξωθούνται ζεστά σε μια κανονική διατομή, μέχρι το τελικό απαραίτητο μέγεθος.

Μετασχηματιστές και Περιστροφικοί Κινητήρες

Ο Χαλκός που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του περιστροφικών μετασχηματιστών είναι υπό μορφή σύρματος για μικρά προϊόντα και υπό μορφή λωρίδας για μεγαλύτερο εξοπλισμό. Για τα μικρά προϊόντα, όπως σύρμα μαγνήτη, το καλώδιο πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να τυλίγονται χωρίς θραύση και αρκετά ευέλικτο ώστε να δοθεί ιδιαίτερη γεμάτο περιελίξεις. Τα προϊόντα της ταινίας πρέπει να έχουν καλής ποιότητας επιφάνεια, έτσι ώστε τα μονωτικά σμάλτα να μην συντρίβονται κάτω από υπό τάση. Καλή ολκιμότητα είναι απαραίτητη για την ταινία που πρόκειται να σχηματιστεί και να συσκευαστεί και καλή αντοχή είναι απαραίτητη για να αντέξει στις υψηλές ηλεκτρο-μηχανικές καταπονήσεις σε περιστασιακές συνθήκες βραχυκυκλώματος. Οι ιδιότητες που απαιτούνται για τους περιστροφικούς κινητήρες, είναι παρόμοιες με εκείνες που απαιτούνται για μετασχηματιστές, αλλά με την πρόσθετη απαίτηση να αντέχουν μηχανικές δονήσεις και φυγόκεντρες δυνάμεις σε θερμοκρασίες εργασίας .

Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός

Αν και ο τομέας είναι σχετικά μικρός σε όρους χωρητικότητας, ο χαλκός παίζει ζωτικό ρόλο σε μια σειρά από μικρές υψηλής τεχνολογίας εφαρμογές. Ο χαλκός και τα κράματά του, χρησιμοποιούνται σε πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων, σε ηλεκτρονικές συνδέσεις και σε πλαίσια μολύβδου. Επιπλέον, χρησιμοποιήται από καιρό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, και σήμερα όλο και περισσότερο στον τομέα της πληροφορικής, ιδίως για την κατασκευή μικροτσίπ και ημιαγωγών εφαρμογές. Καταβόθρες θερμότητας χαλκού, επιτρέπουν την διασπορά της θερμότητας από υψηλής συχνότητας μικροεπεξεργαστή και λογικές συσκευές .

Άλλες Ηλεκτρικές / Μηχανικές Χρήσεις

Ο χαλκός χρησιμοποιείται επίσης για συλλέκτες παραγωγής, ηλεκτρόδια συγκόλλησης, επαφές, ελατήρια επαφής, αντλίες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές

Έχει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση

Εναλλακτες θερμοτητας

Χάρη στην θερμική του αγωγιμότητα, ο χαλκός είναι ιδανικό υλικό για την κατασκευή όλων των τύπων εναλλακτών θερμότητας. Εύκολα κατασκευάζεται, ενώνεται και έχει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι χρήσης χαλκού, σε εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας σωλήνα θερμότητας ή μέρος μιας αντλίας θερμότητας, ως υλικό πτερυγίων για τη μεταφορά ενέργειας προς και από τον αέρα ή ως αγωγός της θερμότητας από το ένα υλικό στο άλλο. Απλές ή πολύπλοκες γεωμετρίες μπορούν εύκολα να γίνουν,ι για να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα του κόστους της μεταφοράς της ενέργειας.

Τυπικές εφαρμογές περιλαμβάνουν ψυγεία, ψύκτες αέρα, ψυγεία λαδιού και κινητά κλιματιστικά στις μεταφορές. Νεροχύτες θερμότητας για ηλεκτρικό εξοπλισμό, θερμαντικά σώματα, αντλίες θερμότητας για οικιακή και βιομηχανική θέρμανση νερού και πηνία κλιματισμού και μονάδες ψύξης . Με έξυπνη σχεδίαση, ο χαλκός μπορεί να κάνει τις μονάδες εναλλακτών θερμότητας, φιλικές προς το περιβάλλον, οικονομικές και διαχρονικές για τα φυσικά ψυκτικά μέσα.

Η θερμότητα και η ψύξη αντιστοιχούν στο 48% της ευρωπαϊκής τελικής ζήτησης ενέργειας. Το 70 % της ζήτησης είναι χαμηλή έως μέτρια θέρμανση κάτω από 250 βαθμούς . Ο χαλκός χρησιμοποιείται στην ηλιακή, θερμική και γεωθερμική ενέργεια καθώς και σε εφαρμογές βιομάζας.

Αντοχή σε ατμοσφαιρική και υδατική διάβρωση

Ανανεωσιμες πηγες ενεργειας

Ηλιακή Θέρμανση

Ο συνδυασμός του χαλκού με υψηλή θερμική αγωγιμότητα, αντοχή σε ατμοσφαιρική και υδατική διάβρωση, ευκολία κατασκευής και ερμητικού κλεισίματος (σύνδεση με συγκόλληση) , μηχανική αντοχή και μακροζωία, προσφέρει ισχυρά πλεονεκτήματα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο υλικό, σε εφαρμογές ηλιακής θέρμανσης.

Aιολική ενέργεια

Η κύρια χρήση του χαλκού σε αιολική ενεργειακή τεχνολογία, είναι στις περιελίξεις πηνίου στα τμήματα του κινητήρα και στα περιστροφικά τμήματα της γεννήτριας, στον τομέα της υψηλής τάσης αγωγών καλωδίων ρεύματος, στα πηνία μετασχηματιστών και στην γείωση .

Φωτοβολταϊκά

Ο χαλκός αποτελεί μέρος των υλικών που χρησιμοποιούνται σήμερα για τα φωτοβολταϊκά ηλιακά κύτταρα, στην καλωδίωση, στην γείωση της τεχνολογίας, στους εναλλάκτες, στους μετασχηματιστές και στις κορδέλες φωτοβολταϊκών κυττάρων.