espa

Αντιμικροβιακος Χαλκος – FAQ

Ο χαλκός είναι απαραίτητος για κάθε είδος ζωής. Παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια και το καθαρό νερό στα σπίτια και στις πόλεις μας και συμβάλει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Πάνω από όλα, είναι απαραίτητος για την ίδια τη ζωή.

Συχνες Ερωτησεις

Μείωση των λοιμώξεων σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%

Οι επιφάνειες χαλκού εξασφαλίζουν αντιμικροβιακή προστασία

Περιγραφη

Ο χαλκός και τα κράματά του είναι τα μοναδικά στερεά υλικά για τα οποία έχει κλινικά αποδειχθεί ότι μπορούν να εξουδετερώνουν συνεχώς το σύνολο σχεδόν των μικροβίων, που επικάθονται στην επιφάνειά τους, μέσα σε λίγη ώρα.

Αντιμικροβιακή Δράση

Αντιμικροβιακη Προστασια

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι οι επιφάνειες χαλκού εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη αντιμικροβιακή προστασία, σκοτώνοντας το 99,9% των βακτηριδίων, που επικάθονται σε αυτές, μέσα σε 2 ώρες. Έρευνα αποδεικνύει ότι οι επιφάνειες αντιμικροβιακού χαλκού μειώνουν τον κίνδυνο των λοιμώξεων σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%.

Από που προέρχεται ο Χαλκός;

Ο χαλκός εξάγεται με επεξεργασία μεταλλεύματος που απαντάται στην φύση σε πολλά μέρη στον κόσμο. Οι πέντε χώρες όσον αφορά τη μεγαλύτερη σε όγκο εξόρυξη χαλκού στον κόσμο είναι η Χιλή, η Κίνα, το Περού, οι Η.Π.Α. και η Αυστραλία.

Αυτό σημαίνει ότι η αντιμικροβιακή επίδραση έρχεται με καθυστέρηση;

Όχι, η αντιμικροβιακή επίδραση του χαλκού ξεκινά άμεσα. Οι χρόνοι που αναφέρονται αφορούν επιστημονικές δοκιμές που έγιναν σε αυστηρά ελεγχόμενες και με δυνατότητα να αναπαραχθούν συνθήκες και συνεπώς αποτελούν δήλωση χρόνων για την συνολική εξόντωση σε συγκεκριμένες συνθήκες. Στις δοκιμές αυτές χρησιμοποιείται μια εξαιρετικά υψηλή πρόκληση βακτηριδίων, πολλές φορές υψηλότερη από αυτή που θα αντιμετωπίζονταν σε πραγματικές κλινικές συνθήκες. Όταν επαναλαμβάνονται οι ‘υγρές’ δοκιμές με χαμηλότερες δόσεις μόλυνσης, η ολική εξόντωση, για παράδειγμα του MRSA (Ανθεκτικός στη Μεθικιλλίνη Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος), γίνεται σε μόνο 15 λεπτά.

Δεν θα αναπτύξουν οι μικροοργανισμοί ανθεκτικότητα στον χαλκό;

Αυτό είναι μάλλον απίθανο για τρεις λόγους:

Ο χαλκός έχει φυσική παρουσία στον φλοιό της γης και μέχρι σήμερα δεν έχει δειχθεί η ύπαρξη ανθεκτικών οργανισμών.  Υπάρχουν οργανισμοί ανθεκτικοί στον χαλκό αλλά ακόμη και αυτοί πεθαίνουν όταν έρχονται σ’ επαφή με επιφάνειες χαλκού.  Σε σύγκριση, αντοχή στην πενικιλίνη από ορισμένα βακτηριακά είδη, άρχισε να εμφανίζεται μέσα σε 30 χρόνια από την εισαγωγή του.

  •  Ο χαλκός εξοντώνει τους μικροοργανισμούς μέσω πολλαπλών δρόμων και όχι δρώντας με συγκεκριμένο τρόπο σε έναν υποδοχέα όπως τα περισσότερα αντιβιωτικά.
  • Οι μικροοργανισμοί εξοντώνονται πριν μπορέσουν να αναπαραχθούν, έτσι δεν μπορούν να περάσουν γενετικό υλικό που τελικά θα εξελιχτεί και θα αναπτύξει αντίσταση.

Σε κλινικές δοκιμές, τα βακτήρια πού ανακτώνται από τις χάλκινες επιφάνειες αφής έδειξαν να εξολοθρεύονται χωρίς ένδειξη αντίστασης.

Εάν ο χαλκός μειώνει τα μικρόβια είναι ασφαλής;

Ναι, ο χαλκός, ο ορείχαλκος και ο μπρούντζος είναι ασφαλή και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.  Η βιομηχανία του χαλκού έθεσε σε κίνηση μια Εθελοντική Αξιολόγηση Κινδύνου για τον χαλκό. Η διαδικασία της αξιολόγησης συμφωνήθηκε με το Istituto Superiore di Sanità της Ιταλικής Κυβέρνησης καθώς η Ιταλία είναι η επιβλέπουσα χώρα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Κρατών Μελών της ΕΕ. Τώρα έχει περατωθεί η αξιολόγηση του κινδύνου και σύμφωνα με ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα, που έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη της ΕΕ ‘η χρήση των προϊόντων του χαλκού είναι γενικά ασφαλής για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών της Ευρώπης.’ Επίσης ο χαλκός είναι ένα ουσιώδες μικροθρεπτικό συστατικό στην διατροφή του ανθρώπου μαζί με τον ψευδάργυρο και το σίδηρο. Ένας ενήλικας χρειάζεται 1mg χαλκού ημερησίως. Στις τροφές πλούσιες σε χαλκό συμπεριλαμβάνεται η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.  Η ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιέχει αρκετό χαλκό για να μην υπάρξει ανεπάρκεια χαλκού.

Είναι ανακυκλώσιμος ο χαλκός;

Ο χαλκός είναι ένα από τα λίγα υλικά που μπορεί να ανακυκλωθεί πολλές φορές χωρίς καμιά απώλεια στις επιδόσεις του. Το 2013, το 35% της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού ικανοποιήθηκε μέσω της ανακύκλωσης και εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό του χαλκού που έχει εξορυχτεί εξακολουθεί ακόμη να χρησιμοποιείται. Σχεδόν το μισό του χαλκού της ανακύκλωσης προέρχεται από υλικά κατεδαφίσεως οικοδομών και απόβλητα καταναλωτικών προϊόντων όπως ηλεκτρικά καλώδια, υδραυλικές εγκαταστάσεις, οχήματα που αποσύρονται και από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Το υπόλοιπο είναι νέα απομέταλλα που ανακτώνται κατεβαίνοντας την περίπλοκη αλυσίδα αξίας.

Είναι και οι επιφάνειες που έχουν επιμεταλλωθεί ή επενδυθεί με Αντιμικροβιακό Χαλκό αποτελεσματικές;

Ενώ οι επικαλύψεις και επιστρώσεις μπορεί να εμφανίσουν αρχικά αντιμικροβιακά χαρακτηριστικά, είναι ευαίσθητες στην φθορά και οποιαδήποτε επιφανειακή βλάβημπορεί να αφαιρέσει όχι μόνο την ενεργή επικάλυψη χαλκού, αλλά μπορεί να δημιουργήσει γρατσουνιές, στις οποίες μπορεί να φιλοξενούν μικρόβια. Επιφάνειεςκατασκευασμένες από μασίφ χαλκό ή κράματα αυτού είναι αντιμικροβιακές, πέρα ως πέρα. Οι επιστρώσεις εξαιρούνται ρητά από την καταχώριση της EPA των ΗΠΑ και ως εκ τούτου, από το Σχέδιο Διαχείρισης Βιομηχανίας (Cu +) λόγω των ανησυχιών για την αντοχή και την μακροχρόνια αποτελεσματικότητά τους.

Εφόσον ο χαλκός εξοντώνει παθογόνα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καθαρισμό;

Όχι, τα προϊόντα κραμάτων χαλκού πρέπει να καθαρίζονται με τον ίδιο τρόπο που καθαρίζονται και οι άλλες επιφάνειες επαφής προκειμένου να απομακρυνθούν διαφόρων ειδών ακαθαρσίες και λιπαρές ουσίες που εμποδίζουν την επαφή με την επιφάνεια χαλκού.  Οι προδιαγεγραμμένες πρακτικές υγιεινής σχετικά με τον καθαρισμό των επιφανειών επαφής μαζί με το πλύσιμο των χεριών αποτελούν τις πρώτες γραμμές αμύνης και οι επιφάνειες από κράμα χαλκού συμπληρώνουν και δεν υποκαθιστούν τις τυπικές διαδικασίες για τον έλεγχο των μολύνσεων και την υγιεινή.  Τα προϊόντα από κράματα χαλκού είναι ενεργά 24 ώρες την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα και συμβάλλουν στην μείωση της μικροβιακής μόλυνσης μεταξύ καθαρισμών.

Έχει δοκιμαστεί ο χαλκός σε κλινικές μελέτες;

Ναι. έχει αποδειχθεί ότι οι επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες από Αντιμικροβιακό Χαλκό έχουν άνω του 83-100% λιγότερη μόλυνση από τις συμβατικές επιφάνειες επαφής σε δοκιμές σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.

Το Selly Oak Hospital, Birmingham – τμήμα των Πανεπιστημιακών Κλινικών του Birmingham NHS Trust (ΕΣΥ) – επιλέχθηκε να είναι το κέντρο των δοκιμών για αυτήν τη νέα προσέγγιση στην πρόληψη των μολύνσεων. Το πρώτο έγγραφο από τη μελέτη ανέφερε ότι ο χαλκός είναι αντιμικροβιακός και ότι οι επιφάνειες που περιείχαν χαλκό είχαν > 90% λιγότερο βακτηριακή μόλυνση από από άλλα συμβατικά υλικά, όπου έγινε ο έλεγχος. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν σε μια μεταγενέστερη, παρατεταμένη μελέτη στο Selly Oak, που δημοσιεύθηκε στο «Έλεγχος λοιμώξεων καιΝοσοκομειακή Επιδημιολογία». Προκειμένου να αξιολογηθεί η αντοχή, η επιβίωση στν απομονώση του VRE,MSSA, MRSA και κολοβακτηριδίων, εκτιμήθηκε από μια δοκιμή φορέα. Καμία αντίσταση σε χαλκό δενπαρατηρήθηκε. Άλλες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χιλή, Κίνα, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ιαπωνία, Πολωνία, Νότια Αφρική, Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Στις δοκιμασίες στις ΗΠΑ που χρηματοδότησε το Υπουργείο Άμυνας, οι οποίες έγιναν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε τρία νοσοκομεία, ο στόχος ήταν όχι μόνο να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα του Αντιμικροβιακού Χαλκού στη μείωση του επιπέδου των παθογόνων, αλλά και το κατά πόσον η μείωση αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης. Οι ερευνητές στα τρία νοσοκομεία που συμμετείχαν στην δοκιμή – το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα και το Ιατρικό Κέντρο Ralph H Johnson VA, και τα δυο στο Charleston, Νότια Καρολίνα – αντικατέστησαν συχνά αγγιζόμενα αντικείμενα, όπως κάγκελα κρεβατιών, τραπεζάκια κρεβατιού, μπουτόν κλίσης νοσοκόμας και στατώ ορού με τα αντίστοιχα κατασκευασμένα από Αντιμικροβιακό Χαλκό.

Σε δωμάτια με επιφάνειες από χαλκό, υπήρξε μια μείωση μικροβιακού φορτίου κατά 83% μέσο όρο, σε σύγκριση με το επίπεδο που έχει επιτευχθεί από τον «όρο» καθαρισμό: η αγωγή που πραγματοποιείται αφού ο ασθενής εγκαταλείπει ένα δωμάτιο.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση των αντιμικροβιακών επιφανειών χαλκού σε αίθουσες μονάδα εντατικής θεραπείας, οδήγησε σε μείωση 58% στον κίνδυνο απόκτησης μιας λοίμωξης νοσοκομείο.

Έχει επικυρωθεί η αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα του χαλκού από κάποιον ανεξάρτητο οργανισμό;

Ναι. Στις 29 Φεβρουαρίου 2008, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ καταχώρησε 275 κράματα χαλκού με δηλώσεις σχετικά με την δημόσια υγεία. Από τότε έχουν καταχωρηθεί και άλλα κράματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των καταχωρημένων κραμάτων σε περισσότερα από 350. Ο χαλκός είναι το μόνο στερεό υλικό που του έχει δοθεί καταχώρηση η οποία ισχύει για την διάθεση προϊόντων στην αγορά εντός των ΗΠΑ. Πρόσθετα κράματα έχουν καταχωρηθεί έκτοτε, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων κραμάτων σε περισσότερα από 450. Ο Χαλκός είναι το μόνο μέταλλο που του χορηγείται η εγγραφή αυτή, η οποία ισχύει αποκλειστικά για την προμήθεια και την εμπορία των προϊόντων στις ΗΠΑ.

Έχει ο χαλκός αντιμικροβιακές ιδιότητες;

Ναι.  Ο άνθρωπος έχει εκμεταλλευτεί τις εγγενείς αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού από την αυγή του πολιτισμού.  Έχει δειχθεί με σαφήνεια σε πολλές επιστημονικές μελέτες που έγιναν στις τελευταίες δεκαετίες ότι ο χαλκός έχει μια ταχύτατη, ευρέως φάσματος αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα κατά μερικών από τα τοξικότερα είδη βακτηρίων, μυκήτων και ιών.

Έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες το αλουμίνιο, ο ανοξείδωτος χάλυβας και τα πλαστικά;

Όχι.  Έχουν γίνει συγκριτικές μελέτες για την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα του χαλκού, του αλουμινίου, του ανοξείδωτου χάλυβα του PVC και του πολυαιθυλενίου.  Ενώ έχει αποδειχθεί με σαφήνεια η ικανότητα του χαλκού να εξοντώνει ταχύτατα και αποτελεσματικά μικρόβια, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ανοξείδωτος χάλυβας το PVC ή το πολυαιθυλένιο διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Έχουν οι επιφάνειες Aντιμικροβιακού Xαλκού επένδυση;

Όχι οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού είναι εγγενείς στο μέταλλο. Αυτό σημαίνει ότι η αντιμικροβιακή του αποτελεσματικότητα παραμένει καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος – ποτέ δεν φθείρεται ή εξαντλείται από την επιφάνεια, σε αντίθεση με μία επικάλυψη. Για να διατηρείται η αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα ΔΕΝ θα πρέπει να επιστρώνονται με έλαια, κεριά, χρώματα, ή οτιδήποτε άλλο.

Θα αλλάξουν χρώμα ο χαλκός και τα κράματα χαλκού με την πάροδο του χρόνου;

Οι επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες από χαλκό και τα κράματα του οξειδώνονται με φυσικό τρόπο και με την πάροδο του χρόνου το χρώμα τους γίνεται πιο σκούρο.  Ο χρόνος που χρειάζεται για γίνει αυτή η αλλαγή του χρώματος εξαρτάται από το κράμα και τις συνθήκες έκθεσης.  Σε τυπικές συνθήκες έκθεσης σε εσωτερικό χώρο μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να υπάρξουν εμφανείς αλλαγές χρώματος.  Οι πλάκες που πιέζεται η πόρτα για ν’ ανοίξει στην κύρια είσοδο στην πτέρυγα δοκιμασίας στο Selly Oak στο Birmingham δεν είχαν πάρει σκούρο χρώμα σε 36 μήνες.  Είναι διαθέσιμη μια γκάμα κραμάτων χαλκού. Υπάρχει μια σειρά κραμάτων χαλκού με σταθερά χρώματα, μα αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα και με μια παλέτα χρωμάτων από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με ασημένια εμφάνιση.

Με πιο τρόπο ο χαλκός είναι ανώτερος από άλλες αντιμικροβιακές επιφάνειες;

Τα προϊόντα από χαλκό και κράματα χαλκού είναι εξολοκλήρου αντιμικροβιακά.  Ακόμη και στην περίπτωση που οι επιφάνειες αυτές γδαρθούν η αντιμικροβιακή τους αποτελεσματικότητα συνεχίζει να λειτουργεί – δεν θα φθαρεί όπως μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις επενδύσεων ή άλλων επεξεργασιών.  Τα κράματα χαλκού είναι οι μόνες στερεές επιφάνειες με καταχώρηση προϊόντων δημόσιας υγείας στην EPA.

Μόνο ο καθαρός χαλκός έχει αντιμικροβιακή επίδραση;

Όχι, το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και τα κράματα του χαλκού. Έχουν γίνει δοκιμές σε καθαρό χαλκό, σε μέταλλα με υψηλή περιεκτικότητα χαλκού, ορείχαλκο, μπρούντζο, κράμα χαλκού – νικελίου, και χαλκού-νικελίου-ψευδαργύρου (μερικές φορές αναφέρονται σαν αργυροχαλκοί λόγω του λαμπρού λευκού τους χρώματος, αν και δεν περιέχουν άργυρο.  Κράματα με υψηλότερη περιεκτικότητα χαλκού εξοντώνουν οργανισμούς ταχύτερα αλλά, ο γενικός κανόνας είναι ότι τα κράματα με λιγότερο από 60% χαλκό έχουν καλή αποτελεσματικότητα.  Ο όρος ‘Αντιμικροβιακός Χαλκός’ είναι περιεκτικός για αυτά τα αποτελεσματικά κράματα.  Στην επιλογή ενός κράματος χαλκού για κάποιο προϊόν είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων που αφορούν τις μηχανικές ιδιότητες, τη διαδικασία κατασκευής και φυσικά το χρώμα.  Τα κράματα του χαλκού βγαίνουν σε μια παλέτα ελκυστικών χρωμάτων από το κίτρινο των ορειχάλκων έως το σκούρο καφέ του μπρούντζου και τις ασημί/λευκές αποχρώσεις του νικελίου.

Ποια βακτήρια καλύπτει η καταχώρηση στην EPA;

Σε εργαστηριακές μελέτες που έγιναν σύμφωνα με πρωτόκολλα εγκεκριμένα από την EPA αποδείχθηκε η ικανότητα του χαλκού να εξολοθρεύει, εντός 2 ωρών επαφής, περισσότερο από το 99,9% από τα παρακάτω νοσογόνα βακτήρια: Staphylococcus aureus, Enterobacter aerogenes, Escherichia coli O157:H7 (E. coli O157:H7), Pseudomonas aeruginosa, Ανθεκτική στην Βανκομυσίνη Enterococcus faecalis (VRE) και Ανθεκτικό στην Μεθικιλλίνη Staphylococcus Aureus (MRSA).  Ο MRSA  μερικές φορές αναφέρεται σαν ‘υπεριός’