Ναι. έχει αποδειχθεί ότι οι επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες από Αντιμικροβιακό Χαλκό έχουν άνω του 83-100% λιγότερη μόλυνση από τις συμβατικές επιφάνειες επαφής σε δοκιμές σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.
Το Selly Oak Hospital, Birmingham – τμήμα των Πανεπιστημιακών Κλινικών του Birmingham NHS Trust (ΕΣΥ) – επιλέχθηκε να είναι το κέντρο των δοκιμών για αυτήν τη νέα προσέγγιση στην πρόληψη των μολύνσεων. Το πρώτο έγγραφο από τη μελέτη ανέφερε ότι ο χαλκός είναι αντιμικροβιακός και ότι οι επιφάνειες που περιείχαν χαλκό είχαν > 90% λιγότερο βακτηριακή μόλυνση από από άλλα συμβατικά υλικά, όπου έγινε ο έλεγχος. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν σε μια μεταγενέστερη, παρατεταμένη μελέτη στο Selly Oak, που δημοσιεύθηκε στο «Έλεγχος λοιμώξεων καιΝοσοκομειακή Επιδημιολογία». Προκειμένου να αξιολογηθεί η αντοχή, η επιβίωση στν απομονώση του VRE,MSSA, MRSA και κολοβακτηριδίων, εκτιμήθηκε από μια δοκιμή φορέα. Καμία αντίσταση σε χαλκό δενπαρατηρήθηκε. Άλλες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χιλή, Κίνα, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ιαπωνία, Πολωνία, Νότια Αφρική, Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Στις δοκιμασίες στις ΗΠΑ που χρηματοδότησε το Υπουργείο Άμυνας, οι οποίες έγιναν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε τρία νοσοκομεία, ο στόχος ήταν όχι μόνο να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα του Αντιμικροβιακού Χαλκού στη μείωση του επιπέδου των παθογόνων, αλλά και το κατά πόσον η μείωση αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης. Οι ερευνητές στα τρία νοσοκομεία που συμμετείχαν στην δοκιμή – το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα και το Ιατρικό Κέντρο Ralph H Johnson VA, και τα δυο στο Charleston, Νότια Καρολίνα – αντικατέστησαν συχνά αγγιζόμενα αντικείμενα, όπως κάγκελα κρεβατιών, τραπεζάκια κρεβατιού, μπουτόν κλίσης νοσοκόμας και στατώ ορού με τα αντίστοιχα κατασκευασμένα από Αντιμικροβιακό Χαλκό.
Σε δωμάτια με επιφάνειες από χαλκό, υπήρξε μια μείωση μικροβιακού φορτίου κατά 83% μέσο όρο, σε σύγκριση με το επίπεδο που έχει επιτευχθεί από τον «όρο» καθαρισμό: η αγωγή που πραγματοποιείται αφού ο ασθενής εγκαταλείπει ένα δωμάτιο.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση των αντιμικροβιακών επιφανειών χαλκού σε αίθουσες μονάδα εντατικής θεραπείας, οδήγησε σε μείωση 58% στον κίνδυνο απόκτησης μιας λοίμωξης νοσοκομείο.